Maailma muutoksessa ja koulu sen mukana... Hyppää mukaan lukemaan!

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Liikuntaa aamuihin - koululaisille ja muille!

Tiedetoimittaja ja tietokirjailija Jani Kaaro kirjoitti Helsingin sanomiin kolumnin liikunnan vaikutuksesta koulumenestykseen. Tutkimusten mukaan etenkin aamuun ajoitettu liikunta parantaa oppilaiden koulumenestystä. Kaaro kirjoittaa:
"Sanotaan, että olemme syntyneet juoksemaan. Ainakin joka kerta kun kiihdytämme juoksuun, aivoissamme tapahtuu uskomaton määrä asioita. Saamme uusia hermosoluja ja yhteyksiä niiden välille, ja nämä muutokset voivat tehdä meistä parempia oppijoita. Serotoniini, gamma-aminovoihappo (GABA) ja noradrenaliini lisääntyvät, ja niiden ansiosta tunnemme itsemme keskittymiskykyisemmiksi ja valppaammiksi. Dopamiini lisääntyy myös, ja se saa olomme tuntumaan paremmalta. Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, tulee sydänlihaksen erittämä ANP-peptidi, joka vähentää ahdistusta ja auttaa sietämään stressiä.
Aamujuoksu ei saa siis aikaan oppilasta, joka on liian uupunut pänttäämään, vaan oppilaan, jonka aivot on viritetty oppimaan. Hänellä on hyvä olo, hän jaksaa keskittyä, hän on valpas ja hän sietää stressiä paljon paremmin kuin suoraan sängystä repäistynä. "

Kaaro muistuttaa myös, ettei tavoitteena ole se, että koululaisista puserretaan kaikki irti, vaan että kaikki voittavat, kun koululaiset voivat paremmin. Tästä pääset siis itse kolumniin.

Omat kokemukseni liikunnan harrastamisesta aamuisin ovat olleet todella myönteisiä.Vielä vuosi sitten ajattelin, etteivät aikaiset aamuheräämiset mitenkään sovi minulle. Pienen lapsen äitinä liikuntahetket ovat kuitenkin kortilla, joten päätin opetella. Kannatti: Aamuisen liikunnan jälkeen olo on virkeä ja valpas jo silloin, kun monet vasta painelevat kännyköidensä torkkunappia. Aikaiseen aamuheräämiseen oli yllättävän helppo oppia ennakkoluuloista huolimatta.

Mitenköhän tätä voisi soveltaa työssä?

Serotoniinin, gamma-aminovoihapon ja noradrenaliinin täyteisiä aamuja toivotellen,
Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Innostavaa vai raivostuttavaa vai jotain ihan muuta? Jaa toki kommenttisi!