Maailma muutoksessa ja koulu sen mukana... Hyppää mukaan lukemaan!

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Hiljenny hetkeksi, opettaja ja oppilas

Maailma on täynnä virikkeitä ja aivomme ovat ennenkokemattoman rasituksen alaisina. Joskus voi tuntua, että ajatukset pyörivät päässä niin vinhaa tahtia että se esimerkiksi estää unen tulon tai keskittymisen.

Mitä tarkoitetaan hiljentymisellä?

Että tietoisesti varaa tilaisuuksia vain olla ja tarkkailla ajatuksiaan, tekemättä mitään muuta samalla.  Että hetken aikaa antaa kaiken olla sellaisena kuin on.

Hiljentymisen (eli mielen hiljentämisen eli rentoutumisen eli meditaation) sanotaan vähentävän stressiä, vapauttavan luovuutta, lisäävän keskittymiskykyä ja vaikuttavan suotuisasti moniin sairauksiin. Onkin loogista, että henkilö joka osaa rauhoittaa mielensä, voi paremmin kuin toinen, joka ei osaa. 
Hiljentymistä voi harjoitella myös koulussa, netistä löytyy vinkkejä pienillekin lapsille. Hiljentymiseen ei tarvita mitään välineitä, paitsi mukava asento ja valpas, avoin mieli.

Kuusivuotias kummityttöni on kertonut "joogaavansa" säännöllisesti esikoulussa. He kuulemma istuvat hiljaa ja ajattelevat tyhjyyttä. Hän vaikuttaa pitävän siitä kovasti ja sanoo sen tekevän rauhallisen olon:
"Sit me ei meluta niin paljoo."
Tässä on asiallinen ja selkeä radio-ohjelma hiljentymisestä (Ylen elävästä arkistosta). Jo ohjelman kuuntelu itsessään rauhoitti mieltä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Innostavaa vai raivostuttavaa vai jotain ihan muuta? Jaa toki kommenttisi!